Compozite din plastic reciclat si biomasa cu un continut ridicat
de biomasa pentru profile si panouri dedicate cladirilor economice

--BUILD-BIO-PLAST--

Contract nr. 444/2010

Prezentare Parteneri Planificare Diseminare Contact

Prezentarea proiectului



    Actuala situatie a industriei europene se manifesta prin trecerea de la utilizarea intensiva a resurselor la productia unor materiale de valoare ridicata, prin conceperea de noi materiale cu proprietati imbunatatite, noi functionalitati, noi aplicatii in functie de noile cerinte de mediu-cum ar fi de exemplu, compozitele din biomasa si plastic reciclat cu continut ridicat de biomasa.

    Proiectul cu titlul "Compozite din plastic reciclat si biomasa cu un continut ridicat de biomasa pentru profile si panouri dedicate cladirilor economice" propune un nou tip de compozite din biomasa-plastic reciclat (cu un continut ridicat de biomasa – in prezent peste 60%, cu obiectivul de 90%) si amestecuri din polimeri termoplastici reciclati.

    Prezentul proiect urmareste cinci obiective principale avand ca finalitate dezvoltarea compozitelor propuse:

- Identificarea nevoilor consumatorilor pentru produse la preturi competitive si bazate pe reciclarea constructiilor rezidentiale si non-residentiale/comerciale, mobilei, precum si a sistemelor de transport.

- Dezvoltarea unor structuri compozite mult mai robuste cu proprietati avansate dedicate „functionarii” in medii adverse si conditii de service (rezistenta, durabilitate, precum si asigurare pe viata).

- Dezvoltarea de noi tehnologii de prelucrare care sa reduca nu numai costurile de mediu (a utilizarii resurselor, a energiei, a emisiilor) fiind asociate cu producerea compozitelor dedicate unor aplicatii multiple, dar de asemenea, sa reduca si costurile economice de productie si de utilizare, astfel incat noile compozite avansate vor fi competitive cu materialele pe care le inlocuiesc si versatile in ceea ce priveste schimbarea surselor de materii prime. Procesul va combina fibrele care au in compozitie polimeri termoplastici din deseuri topite si adezivi legati direct in timpul procesului de formare. Pe de alta parte liniile propuse de compounding vor oferi economii substantiale in privinta costurile materiilor prime, pe intreaga perioada de distributie a compozitelor lignocelulozice cu proprietati avansate.

- Accelerarea dezvoltarii industriale a panourilor compozite structurale si a compozitelor cu forma tri-dimensionala si / sau extrudate din fibre lignocelulozice neutilizate anterior si deseuri din plastic care contin fibre de lignoceluloza, chiar obtinute si prin amestecarea altor specii de biomasa.

- Dezvoltarea avansata, a unor materiale inovative "cum ar fi produse din lemn, cu o fiabilitate mult ridicata, care vor satisface nevoile pietei de constructii comerciale / non-rezidentiale.

2011 © Intelectro Iasi